Jameson opäť spojil ľudí na finále Jameson Bartenders Ball
Značka Jameson už dlhé roky spája ľudí a premieňa všedné okamihy na výnimočné zážitky. Inak tomu nebolo ani na svetovom finále Jameson Bartenders Ball 2016, kde Slovensko reprezentoval šikovný barman Dominik Tapušík z bratislavského Lemon Tree.
Víťazi národných súťaží Jameson Bartenders Ball z 33 krajín sveta prileteli 20. júna do Írska, rodiska tejto lahodnej whiskey, aby predstavili svoje originálne drinky a zistili, ktorý z nich najlepšie vystihol charakter značky Jameson. Nešlo však len o súťaženie, práve naopak – všetci zúčastnení dostali šancu naučiť sa niečo viac od tých najlepších, spoznať množstvo zaujímavých ľudí a zabaviť sa v uvoľnenej atmosfére. Presne tak, ako to vystihuje „Sine metu“, rodinné motto zakladateľov Jameson.
Celá súťaž sa odohrávala v destilérii Jameson v meste Midleton región Cork, Írsko, kde bola pre zúčastnených pripravená prehliadka destilérie a skladov plných sudov, v ktorých dozrieva whiskey Jameson, no tiež workshopy so samotným Head Blenderom tejto najobľúbenejšej írskej whiskey. Všetci tiež ocenili jedinečnú možnosť namiešať a odniesť si domov svoju vlastnú fľaštičku Jameson.
Prišlo však, samozrejme, aj na súťaženie. Úlohou súťažiacich bolo pripraviť Jameson drink s lokálnym charakterom symbolizujúcim vlastný región a predstaviť ho porote zloženej z minuloročnej víťazky, Oisina Davisa – skvelého barmana, špecialistu na cocktaily a konzultanta pre značku Jameson a v neposlednom rade hlavného blandera Jameson Irish whiskey Billyho Leightona. Do finále postúpilo sedem najlepších, ktorí svoje drinky a barmanské umenie predstavovali na pódiu jednej z budov v areály Midleton Distilery , kde sa všetci zúčastnený spolu s porotou zabávali a podporovali ich. Víťazstvo napokon putovalo do Japonska, no tešili a bavili sa spolu všetci súťažiaci.
Na Jameson Bartenders Ball, samozrejme, nechýbal ani slovenský Jameson ambasádor, Viktor Miško, ktorý sprevádzal a podporoval víťaza slovenského finále – Dominika Tapušíka z bratislavského baru Lemon Tree. Ako hovorí, porota hľadala ten pravý „jameson charakter“, ktorý nie je schovaná iba v náročnej príprave drinku, ale vo veľkej miere závisí od osobnosti barmana prevedenia prípravy jeho jameson drinku a o atmosfére, ktorú počas tých dvoch minút jeho súťažného priestoru vytvorí. Správny drink nemá byť komplikovaný a luxusný, ale skôr príjemne vkusný, no zároveň pútavý. Samotný Jameson je seriózna whiskey, ktorá sa neberie príliš vážne. Typickým pre Jameson whiskey je podľa Viktora aj víťaz slovenského kola Dominik, ktorý sa napriek svojej profesionalite na nič nehrá. Drinkom charakterizujúcim Slovensko sa stal Jameson dochutený extraktom z lipy a Bentiannou, ktorý Dominik efektne podával v originálnych, čajových šálkach. Hoci to na víťazstvo tentoraz nestačilo, všetci si zo súťaže odnášajú množstvo neopakovateľných zážitkov, ktoré si vybavia vždy, keď vezmú do rúk fľašu Jamesona.